May 3, 2022

Kako odabrati savršen hosting

Ako ste preko tražilice stigli do ovog članka, vjerojatno vas zanima izrada web stranice. Što vam je potrebno za početak? Dva su glavna infrastrukturna preduvjeta za podizanje vaše nove stranice. Treba vam hosting i domena.

Što je i čemu služi hosting

Kada bi slikovito prikazali hosting, on bi se mogao predstaviti kao kuća u kojoj živi vaša web stranica. Rastegnemo li tu analogiju malo šire, vaša web stranica bit će kvalitetna koliko je kvalitetna kuća. Pri tome ne mislimo na sam sadržaj stranice, već na njeno pozadinsko funkcioniranje.

Hosting je mjesto na kojemu su spremljene sve datoteke, baze podataka i resursi vaše web stranice. S obzirom da je Internet mreža međusobno povezanih računala, hosting je zapravo unajmljeno računalo ili računalni resurs na kojemu je smješteno srce web stranice.

Kada neka osoba posjeti stranicu, s lokacije hosting providera šalju se povratne informacije, odnosno učitava se sadržaj weba. Postoji niz različitih vrsta hostinga.

Shared hosting

Najpristupačnija opcija je dijeljeni hosting (shared hosting). Samo ime govori o čemu se radi. Vaša stranica je na istom serveru cimer s drugim web stranicama i takav tip hostinga dijeli performanse poslužitelja,  ima ograničenu količinu dozvoljenog podatkovnog prometa. Za početnike i klijente koji ne trebaju robusne napredne web portale, shared hosting je odlično rješenje. Većina ponuđača hosting rješenja nudi opciju jednostavne instalacije CMS rješenja, pri čemu je trenutačno najpopularniji WordPress.

Virtual Private Server (VPS)

VPS je nadogradnja shared hosting ponude u kojoj web stranica ima svoj ekskluzivni dio zakupljenog prostora s više opcija za administraciju. Prostor je i dalje dijeljen na poslužitelju, no manji je broj klijenata na odredištu i oni su odvojeni virtualnim particijama. VPS dijeli mogućnosti shared hostinga i dediciranog hostinga u jednom paketu uzimajući dobre osobine obje opcije. Cijena virtual private hostinga je nešto veća u odnosu na shared hosting.

Cloud hosting

Ovaj tip web hostinga koristi više različitih servera kako bi poboljšao brzinu učitavanja i održao idealan uptime. Klasični hosting koristi dijeljene resurse jednog poslužitelja, dok kod Cloud hostinga web stranica dijeli resurse većeg broja servera, što znači da će i u slučaju pada jednog poslužitelja, stranica nastaviti funkcionirati. Glavne prednosti distribuiranog pristupa hostingu su bolji uptime, odvojeni resursi i lako skaliranje kada se za to ukaže potreba zbor rasta prometa ili širenja sadržaja. Ovakav hosting prikladan je za velike projekte poput kompleksnih portala, web trgovina, tražilica i slično.

Razlika između hostinga i SSD hostinga

Tradicionalni web hosting bazira se na pohranjivanju resursa na serverima na klasične tvrde diskove, dok se u zadnje vrijeme pojavljuje sve više providera s brzim SSD hostingom. Osnovna razlika je u mogućnostima diskova. Klasični HDD zapisuje podatke na magnetnom disku, a zapisivanje i čitanje se obavlja pomoću „ruke“ koja se vrti oko diska i dohvaća podatke. Tvrdi disk ograničen je brzinom okretanja i budući da ima osjetljive pokretne dijelove, disk ima svoje ograničeno trajanje i podložan je kvarovima nakon milijuna zapisa kroz godinu.

SSD s druge strane podatke zapisuje na niz povezanih čipova i moguće je mnogostruko brže pristupiti svim podacima. Nema mehaničkih dijelova i brzina mu ovisi o tehnologiji i mikrokontroleru, ali i u najsporijim varijantama je znatno brži od klasičnog tvrdog diska.

Posljedično SSD hosting nudi zamjetno bolje performanse, brzinu učitavanja, pouzdanost i uptime. Brže učitavanje podataka sa servera bit će vidljivo na boljem rankingu  pri rezultatima u tražilici.

Razlika između hostinga i domena

Kada ste odabrali lokaciju na koju ćete naseliti strukturu i datoteke vaše web stranice, potrebno je odabrati domenu. Lokacija web stranice na serveru je IP adresa pomoću koje je moguće naći određenu/vašu stranicu. Kako ljudi teško mogu pamtiti neobične nizove brojeva, praktično rješenje je pronađeno u sustavu domena.

Domena je ime i ujedno adresa vaše stranice. To je ime koje korisnici upisuju u URL kućicu na web pregledniku.

Domenu/ime stranice potrebno je kupiti. Obično tvrtke koje nude usluge hostinga imaju povezanu uslugu prodaje domene. Domena se kupuje na jednu godinu, nakon čega ju je potrebno obnoviti. Jednom kada se registrira neka domena, nijedan drugi korisnik interneta neće moći napraviti stranicu s tom domenom. Budući da postoje milijarde stranica na svijetu, prije nego se poveselite kako ste sjajno ime odabrali za svoju stranicu, provjerite ovdje da li je ta domena slobodna.

Kada u browser upišete adresu stranice, on šalje upit globalnoj mreži servera koji formira DNS (Domain Name System). Ovi serveri potom traže servere povezane s domenom i prosljeđuju taj upit serveru.

To znači da nakon kupnje domene i hostinga te dvije usluge morate povezati kako bi preko željene domene/imena korisnik mogao doći do stranice. Ako hosting gledamo kao kuću, onda je domena u ovom slučaju njena adresa.

Što uključuju paketi hostinga?

Hosting je odgovorna usluga čuvanja i infrastrukture potrebne za rad web stranice. Paketi hostinga uključuju cijeli niz mogućnosti. U ponudi Fastserver.hr  osmišljeni su hosting paketi koji uključuju:

  • Dnevni backup stranice. Svako jutro kopija vaših podataka spremaju se na izdvojenu sigurnu lokaciju.
  • Svi hosting paketi dolaze s preduvjetima za instalaciju SSL certifikata. Preporučuje se instalacija SSL protokola, jer i Google u svojim SEO smjernicama negativno ocjenjuje i ne izlistava stranice koje nemaju SSL, budući da ih smatra nepouzdanima.
  • Uz svakodnevni backup, online sadržaj dnevno se provjerava malware alatima. Ideja je spriječiti stavljanje hostanih web stranice na crne liste.
  • Ukoliko imate potrebu za povratom sadržaja, restore se radi s jednim klikom u cPanel upravljačkoj ploči.

Hosting nudi jednostavnu instalaciju WordPressa jednim klikom na upravljačkom panelu. Podržane su i platforme poput Joomle i Drupala, kao i sve ostale opcije za izradu web stranice.

Shared hosting ima četiri razine ponude pri čemu se razlikuju u dodijeljenim resursima i cijeni. Svi paketi nude određenu količinu diskovnog prostora, SQL baze i određen broj email adresa. Brzina mreže je 100mbps, podržane su Linux i cPanel platforme te od 20 do 100 poddomena. Ovisno o paketu hosting osigurava osnovnu Anti-SPAM zaštitu i/ili zaštitu za izlazne i ulazne mailove temeljenu na AI-u.

Kod Virtual Private Servera, zakupljuju se resursi virtualnog stroja koji kreće od osnovne konfiguracije sa 4 GB RAM-a, dvojezgrenim procesorom i 64 GB SSD-om do 10 GB radne memorije, 5 računalnih jezgri i 256 GB SSD-om.

Zaključak

Hosting je elementaran i nezaobilazan korak u izradi web stranice. Kao osnovna infrastruktura poslužitelj koji je ugostio sadržaj vaše stranice odgovoran je za performanse poput brzine učitavanja i skladištenja datoteka i ostalih resursa. Iznimno je bitno izabrati pouzdanog partnera kod kojeg će stranica biti sigurna i gdje će infrastruktura osiguravati nesmetan, brz i responzivan rad. O vašim će potrebama ovisiti razina usluge i ponuda koji ćete izabrati.

IZABERITE BRZ I SIGURAN HOSTING ZA VAŠ WEBSITE

Budite sigurni u vašu online prisutnost

Istražite ponudu